Başarılı girişimciler doğuştan mı başarılıdır yoksa sonradan mı başarılı olurlar?
Açık fikirlilik, motivasyon, rekabetçi ruh veya büyük resmi görme yeteneği gibi onları başarılı kılan özelliklerle doğduklarını iddia edebilirsiniz. Peki ya yaratıcılık, cesaret, güven, stresle başa çıkma yeteneği ve konu uzmanlığı gibi zamanla geliştirdiğimiz becerilere ne demeli?
Yeni nesil girişimciler yetiştirmek için sadece genetik özelliklere güvenmemeliyiz. Onlara nasıl girişimci olunacağını öğretmeliyiz. Öğrenmek için ise yapmak ve denemekten daha iyi bir yol yoktur.
Girişimci çocuklar yetiştirmek için onlara bir iş kurma, bazı riskler alma ve girişimci olmak için ne gerektiğini öğrenme fırsatları vermeliyiz.
Çocuklarımızı erken yaşta girişimcilikle tanıştırarak hem olumlu hem de olumsuz deneyimler ile geleceklerini şekillendirmeye yardımcı olabilir ve çocuklarımızın hayatlarındaki harika bir şeyin başlangıç sebebi olabiliriz.
Çoğu küçük çocuğun paranın ne olduğu veya nasıl çalıştığı hakkında hiçbir fikri yoktur. Bu yüzden çocuklarınızı gerçek dünyayla ilişkilendirerek bunları anlamalarına yardımcı olun. Onlara para kazanmak, evinizin veya dairenizin parasını ödemek, masaya yemek koymak, kamu hizmetleri ödemek ve oyuncak ve video gibi eğlenceli şeyler almak için çalıştığınızı açıklayın. Sonra onlara nasıl harçlık kazanacaklarını ya da basit bir işten kendi karlarını nasıl elde edeceklerini öğretin. Kazançlarının bir kısmını (geri kalanını biriktirirken) yeni bir oyuncak veya video oyunu için harcamalarına izin verin, çabucak anlamaya başlayacaklardır.
Çocuklarınızı yaratıcı olmaya ve hayal güçlerini kullanmaya teşvik edin.
Hikâye yazmayı seviyorlarsa, onları yazmaya teşvik edin. Bir şeyler inşa etmeyi seviyorlarsa, araç çantanızı kullanmalarına izin verin. Spor yapmak onlara takım çalışmasını öğretecektir. Tutkular ve ilgi alanları genellikle büyük bir iş fırsatı kaynağıdır.
Girişimciler, doğası gereği, başkalarının görmediği fırsatları görür. Çocuklarınızı fırsatları aramaya ve inisiyatif almaya teşvik edin. İnternette spor ayakkabı satmak, para için diğer çocuklara ders vermek veya komşulara ufak işlerde yardım etmek gibi fırsatlar her yerdedir ve girişimci çocuklar onları görebilir.
Amacınız ister girişimci bir çocuk yetiştirmek, isterse gerçekten bir iş kurmuş bir girişimci çocuk yetiştirmek olsun, çocuklarımıza iş hakkında bilgi vermenin faydaları yadsınamaz. Sonunda, ister uzun vadeli girişimcilik peşinde olsunlar, ister olmasınlar, bu biçimlendirici süre boyunca kazanılan beceri ve deneyim, daha sonraki yaşamlarında onlara fazlasıyla yardımcı olabilir.
Yorum yapın