İşletmelerin Kaçınması Gereken Yaygın Hatalar


Hatalar genellikle toplumda bir tabudur. Bize kendimizi yanlış bir şey yapmanın korkunç yükünden uzaklaştırmak için elimizden gelen her şeyi yaparak hataları örtbas etmemiz ya da başkalarını suçlamamız söylendi.

Çoğu insan sırf hata yapmaktan korktuğu için bir iş kuramaz. Ancak işin sırrı şudur: İş hataları sizi yolunuzdan etmez, sadece daha iyi bir yol bulmanıza yardımcı olur.

En güven artırıcı stratejilerden biri, hatalarınızı birer deneyim olarak ele almaktır. Ve girişimcilik dünyasında birçok hata yapacaksınız. Bundan kaçınamazsınız.

Neyse ki, bazı hatalar için plan yapabilirsiniz. Bu yazıda bazı yaygın hatalar konusunda size yol gösterecek ve iş hayatında başarısızlıktan kaçınmak için birtakım ipuçları vereceğiz.

Girişimcilerin yaptığı finansal hatalardan biri de nakit akışına ve kar miktarlarına dikkat etmemektir.

Herhangi bir deneyimli girişimciye, bir işi yürütmenin en önemli becerisinin ne olduğunu sorarsanız, bunun matematik olduğunu söyleyecektir. Çoğu insan işine hobi olarak başlıyor ve sayılara gerektiği kadar dikkat etmiyor.

İşletmelerin matematiği çok basit bir şekilde çalışır. İşletmenizin ne kadar karlı olabileceğini görmek için şu formülü kullanın:

Kar = Talep x (Gelir - Gider)

Yeni bir işe başlarken yapabileceğiniz en büyük hatalardan bir diğeri de pazar araştırması yapmamaktır. Rekabet hakkında bilgi edinmek ve kendinizi rakiplerinizden nasıl farklılaştırabileceğinizi anlamak istemelisiniz. Rekabet, sizinle aynı ürünleri taşıyan diğer küçük işletmeler olabilir veya Amazon ve Trendyol gibi pazar devleri olabilir.

Yeni işletme sahiplerinin yaptığı bir diğer büyük hata, çok fazla ürün satmaktır. Bazen bir ürün iyi satmazsa, mal sahipleri potansiyel müşterileri çekmek için mağazalarına daha fazla ürün ekler. Bu her zaman pek de yardımcı olmuyor.

Ortaya konan tüm bu hatalarla, merak ediyor olabilirsiniz: Peki doğru yolda olduğumu nasıl anlarım? Kimse sizin için geleceği tahmin edemez, ancak küçük bir şekilde yardımcı olmak için, çevrimiçi bir işletmeyi başarılı bir şekilde başlatmak ve yürütmek için yapmanız gereken zor ama değerli çalışmaların kısa bir listesi şöyledir:

  • Bir iş planı yazın.
  • Ürünlerinizi araştırın: talep var mı?
  • Müşterilerinizi tanıyın: Hangi sorunu tam olarak kimin için çözüyorsunuz?

Pazarda bir boşluk bulun: Katabileceğiniz bir değer var mı, yoksa sadece sıradan bir mağaza mısınız?

 


Yorum yapın


Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın