Akılda Kalıcı Bir Marka Kimliği Oluşturmanın Basit ve Düşük Maliyetli Yolları


 

E-Ticaret alanında deneyim çok önemlidir; Piernet olarak Shopify hizmeti sağladığımız firmaların projelerine deneyimle yol veriyoruz. Bir marka oluşturmak ya da var olan markanızın geliştirmek istiyorsanız Türkiye'nin resmi kaynaklarca tanınan tek Shopify hizmeti ile işletmenizi geliştirmenize destek olmayı amaçlıyoruz.

 Bir marka kimliği oluşturmak, sadece bir logo tasarlamaktan daha fazlasıdır. Görsel markalaşma her yönüyle stratejik tasarım seçimleri yapmak, rekabete karışmak ve rekabetten sıyrılmak arasındaki fark anlamına gelebilir.

Neyse ki, tasarım becerileriniz veya bütçeniz olmasa bile marka kimliğinizi oluşturmanıza yardımcı olacak birkaç ücretsiz ve düşük maliyetli araç ve kaynak var. Bir tasarımcıyı işe almaya yatırım yapmaya hazır değilseniz, yine de kendin yap (DIY) yaklaşımıyla profesyonel sonuçlar elde edebilirsiniz.

İster mevcut bir işletmenin yeni bir görünümü ve hissiyatı üzerinde çalışıyor, ister yepyeni bir markayı piyasaya sürüyor olun, bu kılavuz, tipografiden logo tasarımına ve bir marka adı seçmeye kadar güçlü marka kimliğinin temellerini anlamanıza yardımcı olacaktır. Baştan sonra, bir markayı doğru yapan örneklere işaret edeceğiz.

Marka Kimliği Nedir ?

Marka kimliği, bir markanın imajını temsil eden varlıkların, görsel unsurların ve tasarım kararlarının bütünsel bir paketidir. Bir markayı benzersiz kılan, rekabette öne çıkmasına yardımcı olan ve müşteriler arasında marka bilinirliği kazandıran bu unsurların birleşimidir.

Marka kimliği, marka kişiliğinizi görsel olarak tanımlayan bir dizi yaratıcı karardan oluşur. Marka kimliğinin bazı unsurları şunlardır:

  • Yazı tipleri
  • Renk paleti
  • Logo
  • Fotoğrafik işlemler ve still
  • Marka adı
  • Marka sloganı

Yaptığınız seçimler marka rehberinizin bir parçası olacaktır, web sitenizi oluştururken verdiğiniz görsel kararlar hakkında bilgi verecek, pazarlama materyalleri veya kartvizitler oluşturacak ve sosyal medya yayınları için içerik küratörlüğü yapacaktır.

Marka Kimliği Neden Önemlidir ?

Marka kimliği, markanızla görsel bir bağlantı sağlar ve her müşteri ile temas noktasında tutarlılık oluşturmanıza yardımcı olur. Bir slogan, benzersiz bir logo veya farklı bir palet, müşterilerin zihninde kalıcı olarak marka bilinirliği oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Zamanla, tutarlı görseller ve marka bilinci oluşturma kararları, marka sadakati ve güven oluşturmanıza yardımcı olacaktır; müşteriler sizden alışık oldukları aynı yüksek kaliteli içeriği veya ürünleri bekleyeceklerini bileceklerdir.

Düşük alkollü alkollü içki markası Haus, gıpta ile bakılan ürününü unutulmaz bir marka haline getirdi. Şişenin dışında ne varsa, neredeyse şişenin içini dolduran şey kadar çekici.

Kalabalık pazarlarda güçlü bir marka kimliği, rakiplerinizden farklı olmanıza da yardımcı olabilir. Müşteriler bir beyaz tişörtü diğerine tercih ettiğinde, bu kararın çoğu markaya ait oluyor. Hedef kitlenizde yankı uyandıran bir marka kimliği de dahil olmak üzere genel markanızla güçlü bir konum elde etmek, küçük işletmenize avantaj sağlayabilir.

Güçlü görsel markalara sahip şirketler rekabette öne çıkıyor çünkü çoğu zaman logolarını bile görmeden bir reklamı veya gönderiyi tanıyabilirsiniz.

Marka Kimliğinizin Temelini Oluşturma

Burada marka kimliğinin “Marka”dan farklı olduğunu belirtmek önemlidir. Markanız sadece görsellerden daha fazlasını kapsar. Ayrıca marka değerlerinizi, değer önerinizi, marka sesinizi, misyon beyanınızı ve daha fazlasını içerir.

İlk olarak temel çalışmaları yapmadan marka kimliğine başlamak zor olacaktır. Bu, markanıza hedef kitlenize nasıl hitap edeceğinizi anlamak, etkileyici bir marka hikayesi yakalamak ve rekabet ortamını anlamak için pazar araştırmasını içerir. Bir marka kimliği oluşturmak, genel marka bilinci oluşturma egzersizinizin yalnızca bir parçasıdır ve en son olması gerekir.

İlk olarak temel çalışmaları yapmadan marka kimliğine başlamak zor olacaktır. Bu, markanıza hedef kitlenize nasıl hitap edeceğinizi anlamak, etkileyici bir marka hikayesi yakalamak ve rekabet ortamını anlamak için pazar araştırmasını içerir. Bir marka kimliği oluşturmak, genel marka bilinci oluşturma egzersizinizin yalnızca bir parçasıdır ve en son olması gerekir.

 

Tanınabilir Bir Marka İmajı Yaratmak

Marka stratejinizi belirledikten ve hedef müşterinizle, neyi temsil ettiğinizle ve değer teklifinizle ilgili temel soruları yanıtladıktan sonra, yaratıcı olmanın zamanı geldi. İyi bir marka stratejisi, bir markanın yaratıcı bir şekilde nasıl görüneceğine dair net yönergeler içerir. Başlayalım.

Marka Adı Seçme

Bir şirket adı seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör vardır. Kendine adının hakkında ne söylemesini istediğini sorabilirsin. Kişi olarak sana bağlı mı ? İnsanların sadece markanızın adınızdan tam olarak ne hakkında olduğunu bilmeleri önemli mi ? Tamamen yeni bir şey yaratarak eğlenceli ve benzersiz mi olmak ister misiniz ?

Bir marka adı aşağıdaki kadar basit olabilir:

Marka size kişisel olarak bağlı mı ? Betsey Johnson gibi kendi adınızı kullanın.

İnsanların markanızın sadece adınızdan tam olarak ne hakkında olduğunu bilmeleri önemli mi ? The Container Store gibi açıklayıcı bir ifade deneyin.  (Depolama ve organizasyon ürünleri ve özel dolaplar sunan Konteyner Mağazasını işleten bir Amerikan özel perakende zinciri şirketidir.)

Tamamen yeni bir şey yaratarak eğlenceli ve benzersiz olmak ister misiniz ? Bir portmanteau (bir araya getirilmiş iki kelime) Netflix gibi—veya Volvo gibi tamamen uydurulmuş veya türetilmiş bir kelime burada işe yarayacaktır.

Başka bir markanın (özellikle sektörünüzde) adı zaten kullanıp kullanmadığını veya ticari markası olup olmadığını görmek için her zaman bir ad denetimi yapmalısınız. Uygun bir alan adının ve sosyal medya tanıtıcılarının bulunması da kararınızı etkileyecektir.

Bir işletme adı üreticisi başlamak için harika bir yer olabilir — işletmenizle ilgili birkaç ayrıntı ekleyin ve aralarından seçim yapabileceğiniz bir liste alın. Bunlar aynı zamanda tamamen yeni bir şeye ilham verebilir.

Aşağıdaki iki örnekte, bu işletmeler markalarını farklı şekilde adlandırmaya yaklaşımını izlemişlerdir. Brooklyn Brew Shop, konumunun ve ürününün gerçek bir tanımını seçti (bu, SEO veya bir konumu hedeflemek için kullanışlıdır), Alaffia ise kurucuları ve şirketin kökeni için kişisel bir anlamı olan bir kelime seçimidir (bu, merkezi Togo, Benin ve Nijerya'dan ortak bir selamlama).

 

Logo Oluşturma

Bir logo tasarlamak, nereden başlayacağınızı bilemediğinizde göz korkutucu gelebilir. Birkaç basit kural, markanızı temsil eden bir logo oluşturmanıza yardımcı olabilir:

1- Basit tutun. Basit bir logo, çok yönlü olacak ve bir web sitesi favicon'dan bir reklam panosu reklamına kadar her şey üzerinde çalışmasına izin verecek olmalı.

2- Varyasyonlar oluşturun. Bir harf mi yoksa bir simge mi ? Neden ikisini de yaratmıyorsunuz? Varyasyonlar, logonuzun farklı uygulamalara uymasına yardımcı olacaktır.

3- Bağlamı düşünün. Logolarınızda tanınabilir semboller veya nesneler kullanıyorsanız, bu sembollerin çeşitli bağlamlarda ve kültürlerde ne anlama geldiğini düşünün.

Ev dekorasyonu markası Schoolhouse, web sitesindeki ve ürünlerindeki bir harften sosyal ve basit kelimesi için stilize edilmiş bir başlangıç ​​tabanlı logoya ve site simgesinde basit bir "S" harfine kadar çeşitli uygulamalarda logosunun farklı versiyonlarını kullanır:

Ev dekorasyonu markası Schoolhouse, ürünlerin üzerindeki etiketten, sosyal medyaları için stilize edilmiş profil fotoğraflarındaki logoya ve web sitelerinin favikonundaki basit bir "S" harfine kadar çeşitli uygulamalarda logosunun farklı versiyonlarını kullanır:

Artık birkaç temel kuralınız olduğuna göre, tasarım yapmanın zamanı geldi. Deneyim seviyenize ve tasarım anlayışınıza bağlı olarak, aralarından seçim yapabileceğiniz bir dizi araç vardır:

Hatchful, sizin için logo tasarımındaki varsayımları ortadan kaldıran ücretsiz bir araçtır. Uygulamaya şirketiniz hakkında birkaç ayrıntı vermeniz yeterlidir ve, olduğu gibi kullanabileceğiniz veya beğeninize göre ayarlayabileceğiniz önceden hazırlanmış logolar önerecektir.

Canva, bir dizi şablon ve size büyük bir varlık kitaplığına erişmenizi sağlayan profesyonel bir abonelik düzeyi ile hem yeni başlayanlar hem de yetenekli tasarımcılar için mükemmel bir araçtır.

Adobe Creative ürünleri üst düzey ürünlerdir ve daha gelişmiş tasarım becerilerine sahip olanlar için iyi seçeneklerdir.

Sıfırdan veya bir şablona dayalı olarak bir logo oluşturmanıza yardımcı olabilecek hem ücretsiz hem de ücretli bir dizi başka logo oluşturucu vardır.

Yazı Tipi Kitaplığı ve Marka Renk Düzeni Oluşturma

Marka kitiniz, reklamları ve web sayfalarını birleştirmeyi veya diğer markalarla ortak çalışmayı kolaylaştıran stil kararları ve varlıklardan oluşan bir koleksiyondur. Marka kitiniz, tipik olarak kullandığınız bir dizi yazı tipini ve bunların nasıl kullanılacağına ilişkin kuralları içerecektir. Başlıklar ve sosyal grafikler için “eğlenceli” yazı tiplerini ve gövde metni için tamamlayıcı basit bir yazı tipi seçebilirsiniz.

Renk ve yazı tipi seçenekleri farklı marka özelliklerini iletebilir. Örneğin, yeşil “taze" diyor ve “bubbly sans serif”  font yazı tipi “eğlenceli" imajını yansıtıyor. Bu, örneğin bir bubble tea markası veya organik pamuklu çocuk giyim markası için mükemmel bir kombinasyon olacaktır.

Çikolata markası Kyoot, ürün ambalajından Instagram akışına kadar her yerde, markasının genelinde belirli bir renk paleti ve kabarcıklı metin kullanır. Kasıtlı cesur renk seçimleri, Kyoot'un eğlenceli, taze markasına hitap ediyor ve daha genç, son derece çevrimiçi müşterisinde yankı uyandırıyor:

Fotoğrafik Bir Tarza Odaklanmak

Yeni koleksiyonlar, dijital bir seyir defteri veya sosyal yaşam tarzı görüntüleri çektiğinizde tutarlı bir görsel kimliğe ve marka hissine sahip olmak isteyeceksiniz. Bu, fotoğrafçılar için (veya stok fotoğrafları seçmek için) kompozisyondan doygunluğa kadar her şeyi kapsayan bir dizi kılavuzla başarılabilir.

Bir marka renk paleti, bunların bir kısmını dikte etmeye yardımcı olabilir. Aynı fotoğraf filtresini sosyal medya görselleri için de kullanabilirsiniz. Model, set, konum ve aydınlatma seçimleri de diğer marka ve görsel kimlik kararlarıyla uyumlu olmalıdır.

Vegan ayakkabı markası KOI, fotoğraf koleksiyonu oluştururken tutarlıdır. Ancak aynı rengi, eklektik stili ve retro öğeleri kullanarak, izleyicilerine güçlü (eğlenceli) görsel marka kimliğinin sinyallerini veriyor:

 

Marka Stil Rehberi Oluşturma

Marka stili kılavuzu, markanızla ilgili aldığınız tüm yaratıcı kararları takip etmenize yardımcı olabilir. Markanızın görsel dili budur. Bu şekilde, her bir şey oluşturduğunuzda  bir reklam, gönderi ya da e-posta tutarlı kalmasına yardımcı olacak bir dizi özel yönergeniz olur.

İşinizi büyütürken tasarım görevlerini Piernet gibi alanında lider Shopify uzmanına, sanal bir asistana veya şirket içi personele devrediyorsanız bir stil rehberi de yararlı olabilir.

Pierneti uzmanlığında Shopify ve tasarım hizmetleri almaktan kendiniz yapmaya kadar her konuda ipuçları alın. 

Marka Kimliğinizi Eyleme Geçirmenin 3 Yolu

1. Çevrimiçi Mağazanızı Markalaştırın

 Projenizin bir noktasında muhtemelen kendi markalı web sitenizi oluşturmak isteyeceksiniz. Bazen ilk adımdır, bazen sondur, ancak kendinize ait bir yerin olması (bir pazaryerinde veya üçüncü taraf kanalında satış yapmaya karşı) size tam yaratıcı kontrol sağlar.

 Evcil hayvan ürünleri şirketi Wild One'ın çok basit bir tip tabanlı logosu var, ancak görsel kimliği başka şekillerde ortaya çıkıyor. Renk paleti bu markanın koleksiyonunun anahtarıdır ve bu seçenekler web sitesinin teması ve fotoğrafçılığı boyunca belirgindir:

Kendi web sitenizde diğer platformlardan daha fazla görsel esnekliğe sahipsiniz, ancak yine de marka kimliğinizin tutarlı olmasını sağlamak için marka yönergelerinize uymanız gerekir. Burada, bu yönergeleri çeşitli yerlere uygulayacaksınız:

- Mağaza Teması Temanız, sitenizin iskeletini oluşturan bir web sitesi şablonudur. Marka kimliğinizle uyumlu olanı seçin ve kendi yazı tiplerinizi, renklerinizi ve resimlerinizi eklemek için düzenleyin. Shopify Themes Mağazasıyla başlayın ve temaları sektör, stil, fiyat ve daha fazlasına göre sıralayın.

- Fotoğraflar ve Grafikler Her yerde olduğu gibi markanızı temsil eden fotoğraflar da fotoğraf stilinize uygun olmalıdır. Bazı temalarda mevcut grafik öğeleri (kutular veya renk engellenen bölümler) bulunur temanızı seçtiğinizde bunların markanıza uygunluğundan emin olun.

- Yazı Tipleri Çoğu tema yazı tiplerinizi düzenleyicide seçmenize izin verir. Yazı tipleriniz kullanılamıyorsa, bu yazı tiplerini yüklemek için bazı kodlama veya ileri düzeyde bilgi gerekebilir. Gerekirse yardım için bir Shopify Uzmanına danışın.

- Logo Değişimi ve Yerleşimi Sitenizdeki her kullanım durumu için doğru logo varyantını seçin. Favicon'unuz en basit logonuzu kullanırken, ana sayfanız ana logonuzun daha büyük bir sürümünü içerebilir.

- Renk Paleti İlk marka tasarım alıştırmanızda renk düzeninizi oluşturduğunuzda, her renk için onaltılık kodlara sahip olmanız gerekir. Bunlar yazılım (Photoshop veya Canva gibi) ve internet üzerinden tanınan kullanışlı kodlardır. Temanızın içinde bu kodları kullanarak markanızın renklerini ayarlayabilirsiniz.

2. Marka Kimliğinizi Ürünlere ve Ambalajlara Yansıtın

Marka seçimleriniz, ürünün kendisinden (örneğin bir tişört etiketi) ambalajlamaya (çikolata ambalajı), dış nakliye ambalajına kadar her yerde görünebilir.

Deneyimli bir yazıcıyla çalışırken veya kendi kendine hizmet veren bir çevrimiçi yazdırma hizmeti kullanırken, ürettiğiniz dosyaların yazdırma uygulamasını barındıracak doğru renklere (baskıyla uyumlu) ve boyutlara sahip olduğundan emin olun.

Logonuz veya diğer marka öğeleriniz ne kadar çok yerde görünürse, markanızı müşterinizin zihninde sağlamlaştırma şansınız o kadar artar. Her uygulama için uygun logo çeşidini kullanın.

Blackstock & Weber, web sitesinde tam wordmark logosunu ve ayakkabılarının tabanlıklarına kabartmalı kompakt bir versiyonunu kullanıyor.

3. Pazarlama ve Müşteri İletişiminde Markalaşmak

Sosyal medya sayfalarınızın, logonuzun büyük versiyonlarıyla tekrar tekrar sıvanması gerekmez ve aslında olmamalıdır. Sosyal beslemeleriniz daha organik ve ilham verici olmalı ve ürünleri bir yaşam tarzı bağlamında göstermelidir. Logonuz ambalajın üzerinde incelikli şekillerde görünebilir, ancak marka kimliğiniz, tablonuz veya oynatma listeleriniz boyunca fotoğraf ve renk seçenekleriyle başarılı bir şekilde iletilebilir.

Haus'un imzalı yüksek kontrastlı ve vintage tonlu flaş fotoğraf stili, web sitesinde ve sosyal profillerinde tutarlıdır. Burada, markanın logosu ve diğer tanımlayıcıları nadirdir (ve göründüğünde, yaşam tarzı çekimlerinde ambalajdadır). Ama görüntüler açıkça Haus:

Gönderim bildirimi e-postalarından ödeme işlemlerine kadar her şey dahil olmak üzere tüm iletişim kanallarınızda marka kimliğinizin tutarlı bir şekilde görünmesini sağlayın. Her kullanım durumu için uygun logo varyantını ve boyutunu kullanmak önemlidir.

Markanız Kalıcı Bir İzlenim Bırakmalıdır

Dünyanın en başarılı markalarından bazıları - Apple, Nike ve McDonald's - en basitleştirilmiş logolarıyla tanınabilir. Çoğu zaman, markadan söz edilmeden önce bir reklamın tonuna, yazı tipi seçeneklerine veya fotoğraf stiline göre markayı bile tanırsınız. Bunun nedeni, büyük markaların tutarlı marka kimliği tasarımıyla müşterileri eğitmiş olmalarıdır.


Yorum yapın


Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın