Kitle Fonlaması


Kitle fonlaması, para toplamak isteyen küçük işletmeler için giderek daha popüler hale gelen bir seçenektir. Yeni bir fikri veya ürünü finanse etmenin en erişilebilir yollarından biridir. Ancak başarılı bir kitle fonlaması kampanyası başlatmak, Kickstarter'da bir sayfa açıp paranın gelmesini beklemek kadar kolay değildir.

Melek yatırımcılar veya bir banka gibi tek bir kaynaktan büyük bir meblağ elde etmek yerine kitle fonlaması, bir projenin başarılı olduğunu görmek isteyen çok sayıda insandan - genellikle doğrudan ödüller karşılığında - küçük miktarlarda para toplar.

Kitle fonlaması yoluyla bir bağış toplama hedefine ulaşma kavramı yeni değil, ancak son on yılda Kickstarter, Indiegogo, GoFundMe ve Crowdfunder gibi çevrimiçi platformlar bir iş, ürün veya hayır amaçlı bir amaç için herkes için kolay ve erişilebilir bu çevrimiçi para toplama sürecini gerçekleştirdi.

Kitle fonlamasına veya çevrimiçi bağış toplamaya dayanan projeler genellikle üç ana gruptan birine girer:

  • Öz Sermaye. Öz sermaye kitle fonlaması, katkıda bulunanlara sağladıkları sermaye karşılığında bir işletmenin kısmi mülkiyetini verir. Bazı siteler, yalnızca belirli bir gelir düzeyini karşılayan kişiler olan akredite yatırımcılara işletmenizin hisselerini satmanıza izin verir.
  • Bağış. Bağışa dayalı kitle fonlaması, destekçiler için hiçbir finansal ödül veya teşvik sağlamaz, bu nedenle çoğunlukla hayır amaçlı veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından kullanılır. Bağış kampanyasının bağışçılara herhangi bir geri ödeme yapması gerekmez.
  • Ödüller Yukarıda belirtildiği gibi, tamamlandıktan sonra katkıda bulunanları ödüllerle (ancak sonuçta ortaya çıkan işten bir pay değil) teşvik eden her tür kitle fonlaması kampanyası ödüle dayalı olarak kabul edilebilir.

Piyasaya sürmeyi planladığınız ürün veya iş için hedef pazar hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, finansal riskinizi o kadar azaltırsınız ve kitle fonlaması, pazar araştırması yapmak için mükemmel bir araç haline gelebilir.

Ürününüzü bir kitle fonlaması kampanyası aracılığıyla önceden satmak, “Bunu kimse satın alacak mı?” Sorusuna sağlam bir cevap vererek yaratıcı projelerinizi doğrulamanıza yardımcı olur. Ürününüzü nasıl satacağına dair herhangi bir gösterge olmadan üretmek, fikrinize olan talebin güçlü olmadığı ortaya çıkarsa, size önemli miktarda zaman ve paraya mal olabilir.

Başarılı kitle fonlaması projeleri, bir ürün üretmek için ihtiyaç duyduğunuz sermayeyi elde etmenize yardımcı olabilir, ancak gözlerinizi uzun vadeli kalıcı bir iş kurma hedefinden asla ayırmayın.


Yorum yapın


Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın