Pandemi ile Hayatımıza Giren Satın Alma Alışkanlıkları


 

Bu "yeni normalin" ne kadarı kalıcı olacak? Bu süreçte satın alma alışkanlıkları da her şey gibi, belki de sonsuza kadar değişti.

İnsanlar geçtiğimiz birkaç ay içinde internetten daha önce hiç satın almadığı şeyler satın aldılar.   Bu tanıdık geldi mi? Görünüşe göre bunu yaşayan tek kişi siz değilsiniz. Belki de herhangi bir bireysel değişimden daha şaşırtıcı olan, ortaya çıkan bu eğilimlerin kalıcı olmalarıdır. Bu salgınla beraber insanların alışveriş yapma şekilleri de değişti.

Çevrimiçi Alışverişte Artış

Ülkemizdeki birçok perakende mağazası geçici veya süresiz olarak kapalı haldeyken, birçok mağaza çevrimiçi bir stratejiye geçmek için çaba harcadı. Dolayısıyla, satın alan insanların alışkanlıkları da değişime zorlandı.

Alıcıların %52'si, bu yılın başlarına kıyasla harcamalarının daha fazlasını çevrimiçine kaydırmakta. Hatta bazıları için, mağazalar yeniden açılsa bile çevrimiçi satın alımlar daha güvenli ve tercih edilebilir bir seçenek haline geldi: Ankete katılanların %51'i, pandemi döneminde mağaza içi alışverişten rahatsız olduklarını söyledi.

Yerel teslimata artan ilgi

Yerel teslimat, mağaza içi alışverişe alternatif olarak popülaritesini artırdı. Salgın ve siyasi etkilerden etkilenen taşıma şirketlerinin güvenilirliği ve teslimat süreleri ile birçok işletme ürünleri müşterilerin eline teslim edebilmek adına kendi önlemlerini aldı. Bu, özellikle çabuk bozulan gıda gibi ürünler konusunda önemli bir gelişme olmuştu.

Yerel teslimat eğilimi, özellikle de büyük kargo şirketlerinin yaşattıkları teslimat gecikmeleri ve hizmet kesintileri devam etmekteyken herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermiyor. Yüz yüze alışveriş hala birçok alanda risk taşıyor ve popülaritesi giderek azalıyor.

Sanal deneyimlere geçiş yapın

Kapanmalar ve sosyal mesafe önlemleri muhtemelen en çok hizmet tabanlı işletmeleri etkiledi. Spor salonları ve sanat stüdyoları gibi işletmeler dijital stratejilerini hızlı bir şekilde başlatmak veya geliştirmek ve bazı durumlarda sıfırdan yeni ürünler yaratmak için mücadele etmek zorunda kaldı. Örneğin, yoga stüdyoları ve aşçılık okulları, talep üzerine sanal sınıflar sunmak için yaratıcı bir şekilde video prodüksiyonuna döndüler. Pandemi yüzünden işlerini kaybeden aşçılar internet üzerinden aşçılık dersleri vermeye başladı. Müşterilerle yüz yüze etkileşime güvenen diğer işletmeler, çevrimiçi soru-cevaplar ve etkinlikler yoluyla müşterilerle bağlantı kurmanın dijital yollarını buldular.

 


Yorum yapın


Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın