Basitleştirilmiş Çok Kanallı Pazarlama


Çok Kanallı Pazarlama

Çok kanallı pazarlama, alışveriş yapanlara tüm kanallarda veya temas noktalarında birleşik bir deneyim sağlayan, ticarete tamamen entegre bir yaklaşımdır. Çok kanallı pazarlama, satıcıların müşterilere ürünleri satın almak istedikleri yerden ulaşmalarına olanak tanır.

Piernet, Danışmanlık ve Entegrasyon hizmetlerimiz ile çok kanallı pazarlama yolunda karşılaşacağınız her zorluğu kolaylıkla aşabilirsiniz.

Türkiye'de Shopify'ın lisanslı tek exper'i olan Piernet, çalışmalarınızda en yüksek verimi almanızı sağlayacak ve işletmenizin en yakın dostu olacak. E-ticaret sitelerinizi Türkçe Shopify altyapısıyla kurmak, Shopify banka entegrasoyunu, Shopify sanal pos kurulumu ve Shopify kargo entegrasyonu gibi talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Gerçek çok kanallı alışveriş, mobil tarayıcılara, çevrimiçi pazarlara, sosyal medyaya ve kullanıcılarınızın yeniden hedefleme reklamları aracılığıyla çevrimiçi olarak göz attığı her yerde bir bütünlük sağlamayı amaçlar.

Müşteriler, akıllı çok kanallı stratejiye sahip markalara daha fazla para harcıyor. Öyleyse neden perakendecilerin yalnızca %22'si çok kanallı pazarlamayı öncelik haline getiriyor? Yalnızca mobil, pazarlama veya satış stratejilerine odaklanan çabalar gibi tek değişkenleri ölçmek daha kolay olabilir. Ancak tüm bu temas noktalarını bütünsel birçok kanallı yaklaşıma entegre etmek, her temas noktasının tam potansiyelini tam olarak gerçekleştirmenin tek yoludur.

Kavramsal olarak, çok kanallı pazarlama oldukça basittir. Çok kanallı pazarlama, müşteriye tam olarak ihtiyaç duyduğu şeyi, ihtiyaç duydukları anda, nerede olurlarsa olsunlar ve herhangi bir cihazda sunmak için her bir temas noktasını entegre etmeyi içerir. Burada karmaşık olan tek şey hem dijital hem de fiziksel dünyada işlerin aynı anda yürütülüyor oluşudur.

Perakendecilerin yaklaşık% 80'i müşterilere birleşik bir marka deneyimi sunamadıklarını itiraf ediyorlar. Deneyenlerin neredeyse yarısı yeterince hızlı hareket etmediklerini söylüyor. Ne yazık ki birçok marka geride kalıyor. İşte bunun en önemli nedenleri:

  • İç organizasyon eksikliği (%39)
  • Kanallar genelinde müşteri analitiği eksikliği (%67)
  • Organizasyon içerisinde bütünsüzlük (%48)
  • Zayıf veri kalitesi (%45)
  • Alışveriş gezileri boyunca müşterileri tanımlayamama (% 45)

Bu engellerin üstesinden gelmek, çok kanallı geleceğinizi tasavvur etmekle başlar.

Çok Kanallı Alışveriş Nasıl Olabilir?

Çok kanallı pazarlama tutarlıdır ve benzersizdir. Bu, tüketicilerin belirli bir kanalı neden kullandıklarına uygun bir şekilde iletişim kurarken ve müşteri döngüsündeki aşamalarının farkında olmayı, nerede olurlarsa olsunlar satın almalarına olanak tanımakla ilgilidir.

Çok kanallı bir müşteri deneyimi şu şekilde görünebilir:

  • Bir müşteri Amazon'da sizi keşfeder ve sizden satın alır.
  • Amazon'da bulunmayan envanteri tanıtan eklerin yanı sıra indirim, sadakat kartınızla ilgili bilgiler, perakende deneyimleriniz (mağaza veya açılır pencere gibi) ve sitenizdeki özel bir koleksiyon sayfasının URL'si ile Amazondan özel kutu deneyimi alırlar.
  • Açılış sayfası, müşteriyi tamamlayıcı ürünlerle ilgili reklamlarla Facebook, Pinterest ve Google'daki orijinal satın alımlarına yeniden hedefleyecek izleme kodlarını tetiklerler.
  • İkinci satın alma işleminden sonra müşteri, kendisine yakındaki bir perakende mağazası veya etkinlik hakkında bilgi veren bir e-posta alır.
  • Bir sonraki açılır pencerenizden önce, sadık müşterilere özel bir koleksiyonun bağlantısı gönderilir ve Facebook Messenger aracılığıyla özel, üyelere özel bir VIP ayrıcalık daveti gönderilir.

Bu çok kanallı kullanıcı yolculuğu, müşteriyi diğerine katılmaya davet etmek için bir satış kanalı hakkındaki bilgileri kullanır. Bu eylemler, zorlama veya yapmacık olmaktan çok, verilen kanala yakınlık hissettirir.

İyi yapıldığında, alıcılar sorunsuz bir şekilde bir kanaldan diğerine geçerek, mutlu bir şekilde marka deneyiminin derinliklerine inerler.

Çok kanallı ticareti gerçek anlamda deneyimlemek için, el yapımı ipli bileklikler ve aksesuarların hızla büyüyen üreticisi PuraVida Bileklikler ile çalışmayı düşünebilirsiniz. Şirket, dijital olarak yerel bir dikey marka olsa da kurucuları Griffin Thall ve Paul Goodman, dijital ve fiziksel dünyalar arasında köprü kurmak için çok kanallı bir yaklaşım kullandılar.

PuraVida'nın hedef müşterileri, sık sık Facebook ve Instagram'da yüksek kaliteli yaşam tarzı ve ürün fotoğraflarıyla şu şekilde karşılanır:

İlgilene alıcılar, hemen satın alma teşvikleri sunan şirketin çevrimiçi mağazasını ziyaret etmek için tıklayabilir:

Şirketin e-posta listesine kaydolmayı tercih eden alıcılar, PuraVida'ya hayırsever misyonunu, yeni ürün duyurularını ve satışlarını pazarlamak isteyenler için yeni bir kanal ve fırsat sunuyor:

Müşteriler daha sonra kanallar arasında, şirketin yiyecek, içecek ve müzik içeren karavan etkinlikleri gibi etkinliklerde PuraVida'yı şahsen deneyimlemek için hedeflenir:

Marka işbirlikçileri veya şirketin tabiriyle mikro etkileyiciler, PuraVida hikayesini çevrimiçi ve çevrimdışı kanallar aracılığıyla aşağıdaki gibi kitlerle anlatarak ücretsiz ürünler kazanabilecekleri şirketin elçi programına davet edilebilirler:

Şirketin kurucularından olan Thall verdiği bir röportaj sırasında PuraVida ekibi için çok kanallı bir müşteri deneyimi yürütmek, yemek pişirmeye benzer ifadelerini kullanıyor.

Thall, "Harika bir yemek tarifinin malzemelerine çok benziyor," diyor. "Malzemelerin her birinin tadı kendi başına harika olabilir, ancak bunları karıştırdığınızda çok daha lezzetli bir yemek ortaya çıkar ve sonuçta herkes için daha iyi bir deneyim yaratmak için birleşirler."

Neden Çok Kanallı Perakende?

Bunların hepsi kulağa harika geliyor, online pazarlamacıların büyük çoğunluğunun bunun gibi birleşik bir marka deneyimi yok. Geride kaldıysanız, şunu göz önünde bulundurun; tüketiciler zaten çok kanallı alışveriş yapıyor. Alışveriş yapanların yaklaşık %75'i fiyatları karşılaştırmak, indirim peşinde koşmak veya çevrimiçi alışveriş yapmak için birden fazla kanal kullandıklarını söylüyor.

Daha da önemlisi, çoklu kanal aracılığı ile alışveriş yapan müşteriler, tek kanaldan alışveriş yapan müşterilere göre mağazadaki her alışverişte %4 ve internette %10 daha fazla harcama yapıyor.

Bir müşteri ne kadar çok kanal kullanırsa, o kadar çok harcama yapar.

Bu araştırma, çok kanallı pazarlama stratejilerini kullanan perakendecilerin ortalama işlem boyutunda %15-35 artış, sadık müşterilerin karlılığında %5-10 artış ve alışveriş yapanlara göre %30 daha yüksek yaşam boyu değer gördüğünü tespit eden IDC Retail Insights tarafından hazırlanan bir raporu yansıtıyor.

Bu aynı zamanda, özellikle alışveriş yapan genç nüfusun, tüketicinin alışveriş alışkanlıklarındaki daha geniş değişimi de yansıtıyor.

Veriler, çok kanallı bir pazarlama yaklaşımının aşağıdakilerle sonuçlandığını öne süren diğer araştırmalarla tutarlıdır:

  • Yıllık ciroda yıldan yıla %9,5 artış
  • Müşteri ile temas başına maliyette yıldan yıla %7,5 azalma
  • Çoklu kanal kullanan müşteri katılımı zayıf olan şirketler için %33'e karşı %89 müşteri tutma oranı

Bu fırsat, çevrimiçi ve çevrimdışı alışverişi harmanlama sanatında ustalaşanlar için daha da umut verici.

Çok Kanallı Ticaret Neden Bu Kadar Değerli?

ABD'li alıcıların medya tüketimi günde ortalama 10,5 saatte sabit, yeni kanallar diğer kanallarla rekabet ediyor ve diğer kanallara ayrılmış ilgiyi kendilerine çekmeye çalışıyor:

Çok kanallı pazarlama stratejinin parçası esnek olmaktır. Yeni kanallar ortaya çıkıyor ve var olan kanallardan ilgiyi üzerine alıyor. Bu nedenle, güçlü çok kanallı stratejilere sahip markalar genellikle markaların müşterilerin bulunduğu her yerde esnek bir şekilde ticaret sunmasını sağlayan bir e-ticaret sistemine güvenir.

Çok kanallı pazarlama markalarının müşteri kazanmak için yeni kanallar kullanacak şekilde konumlandırmanın yanı sıra, mevcut müşterilerle ilişkilerini derinleştirmek için markaları daha iyi konumlandırır. Unutmayın, çoklu kanal kullanan müşteriler, özellikle çaba sarf eden kasıtlı bir müşteriyi elde tutma stratejisinin parçası olarak kullanıldığında daha fazla harcama yapar.

Çok kanallı pazarlama müşteri tutma odaklıdır; müşterilerin tekrar satın alımlarını daha hızlı yapmaları için kolaylık sağlamak, müşteri sadakatini artırmak ve müşterilerinizin yaşam boyu değerini yükseltmek ile ilgilidir.

Müşterinin dikkatini çekmek için yeni kanalları entegre etmek ilk adımdır. Müşteri deneyimini kanallar arasında kişiselleştirebilmeniz de gerekir. Bu, büyümeyi hızlandıran sürükleyici deneyimler sunan markalar için önemli bir farklılaştırıcıdır.

Çok Kanallı Pazarlama ile Sürükleyici Deneyimler Nasıl Oluşturulur?

Yeni ekranlar ve kanallar ortaya çıktıkça, her yerde olmanız gerektiğini düşünmek cazip geliyor. Bu dürtüye direnin. Unutmayın, çok kanallı bir stratejiyi verimli bir şekilde uygulamak yalnızca müşterilerinizin bulunduğu her yerde olmanızı gerektirir.

İyi yapıldığında sonuç, markanızın her yerde mevcut olduğu algısıdır. Reklam, halkla ilişkiler, SEO ve ticaret teklifleriniz, markalı ve harmanlanmış bir deneyim oluşturmak için örtüşmeli. Bunu aşağıdakilere odaklanarak yapın:

  • Çevrimiçi ”keşfet" temas noktaları
  • Coğrafi konumlar
  • Kullanılan cihazlar

İnsanların Yeni Markaları Keşfettiği Yer

Hedef pazarınızın yeni markaları keşfettiği yerlerde görünürlüğünüzü artırın:

Pek çok marka pazarlamacının bu anket sonuçlarına bakıp "X, Y ve Z kanalında en çok kişiye nasıl ulaşabilirim" diye sorduğu yerde, çok kanallı pazarlamacı bakar ve "Bu kanallar nasıl örtüşüyor?" sorusunu sorar.

Hedef pazarınızın nerede zaman ve dikkat harcadığını belirleyin ve markanızı bu mülklerin kesişme noktalarına yerleştirin. Örneğin, Instagram'da lanse edilen bir ürünün hayranlarını, ürün tanıtımı sunan bir Facebook Canlı yayına davet edin.

Bunu akılda tutarak, çok kanallı pazarlamacı güçlü kanallar arası yeniden hedefleme kampanyaları oluşturabilir. Özellikle bir müşteri sepetini terk ettikten sonra, sizden satın almanın nasıl bir şey olduğunu gösteren birden fazla kanalda farklı reklam biçimleriyle ilgi çekici bir hikaye anlatarak güven kazanabilirsiniz.

Bu şekilde her yerde hazır bulunursunuz, yalnızca farkındalığı artırmakla kalmaz, aynı zamanda hedef pazarınızın dahil olduğunuz kanala zaten sahip olduğu güvenden de yararlanırsınız.

Çok Kanallı Alışveriş Nasıl Bir Duygu?

Bir müşteri, hava koşullarına dayanıklı çanta ve teknik giyim alanında lider olan Mission Workshop tarafından sunulan bir ürün sayfasını ziyaret ettiğinde, aşağıdaki çok kanallı yeniden hedefleme dizisine benzer bir şey bekleyebilir:

1. Gün

Odak noktası, bu el çantasının üzerindedir.

Bir reklamı görmeden önce, alışveriş yapan kişi son zamanlarda gördüğü spor çantasının adını bile bilmiyor olabilir. Aslında, alışveriş yapan kişi 235 dolarlık fiyat etiketini görmüş ve çantanın dayanıklılığı veya ömür boyu garanti hakkında hiçbir şey öğrenmeden siteden ayrılmış olabilir.

Daha sonra, müşteri telefonunda Instagram'da gezinirken, markanın arkasındaki yaşam tarzına daha fazla odaklanan bu görüntüyü görüyor.

Yeniden hedefleme, müşteriyi web sitesini tekrar ziyaret etmeye zorlamadan, birden fazla temas noktasında marka ve ürün hakkında daha fazla bilgiye maruz bırakır. Reklamlar, alışveriş yapan kişiyi satın almaya zorlamak yerine bilgilendirmeyi amaçlar.

2.Gün

 Verilmek istenen mesaj gelişir ve müşteriyi yeni medya formatları, katmanları ve marka teklifleriyle tanıştırır. Yeniden hedefleme dizisi, alışveriş yapan kişi Facebook'tayken çantanın çekilmiş bir videosunu içerebilir.

Bunu, müşteri YouTube çanta incelemelerine göz atarken bir ürün incelemesi videosundan önce gösterilen bir reklam izleyebilir.

3. Gün

Marka, yalnızca daha yüksek fiyatlı çantayı tanıtmak yerine, sattığı diğer ürün kategorilerini öne çıkarmak için Facebook'un Ürün Koleksiyon Birimi'ni kullanabilir.

Alışveriş yapan kişi internette gezinirken öne çıkan koleksiyon alanında bulunan aynı ürünleri içeren yeniden hedefleme reklamları görebilir. Bu, kanallar arasında tutarlılık yaratır ve müşteriyi markanın tekliflerine alıştırır.

4. Gün

Alışveriş yapan kişi, Facebook’ta aynı ürünün yerel bir satış ortaklığı olan ve aynı zamanda ücretsiz stil danışmanlık hizmeti sunan mağazayı ziyaret etmesini öneren bir reklam görür.

Stilist ile yapılan görüşmenin ardından müşteri bir satın alma işlemi gerçekleştirir. Stilist, müşteriyi yaklaşan bir Görev Atölyesi şovuna davet eden bir e-posta ile takip eder. Gösteriye katılmak için müşterinin, işletmenin sitesinde kaydolmak üzere bir hesap oluşturması gerekir.

Müşterinin profili, şirketin CRM'sine girilir ve gelecekteki pazarlama için bölümlere ayrılır. Atölyenin görevi, dört gün ve sekiz temas noktasında, müşteriyi şu konularda eğiten bir çok kanallı strateji yürütür:

  • Ürün karması
  • Garanti
  • İncelemeler
  • Markayla yüz yüze nerede etkileşim kurulmalı?

Mesaj kanalla alakalıdır, müşteriyi dönüşüm hunisinin aşağısına taşır ve dijital ve fiziksel dünyalar arasında köprü kurarak müşteriyi dönüştürür.

Çok Kanallı Perakendecilik Büyümenin Kilidini Açmanıza Yardımcı Olacak

Yetişme baskısı artıyor. Amazon ve Walmart giderek çok kanallı pazarlama örnekleri haline geliyor. İki günde teslimat ve düşük fiyattan ürün satışları ile, bu devler müşteri beklentilerinin ayarlarını değiştirecek. Bu beklentileri aşmanız veya en azından karşılamanız beklenir.

Tek kanallı pazarlama ve ticaret bir gün demode olabilir.

Çok kanallı bir yaklaşımla büyümek için yeni kanalların kilidini açın ve işinizi geleceğe hazır hale getirin.

Piernet olarak Dijital Pazarlama ve Shopify ile ilgili güncellemeleri yakından takip ediyor. Yenilikler konusunda müşterilerimizi bilgilendiriyoruz. Shopify destek kanallarımız, ekstra emek harcamadan en güncel trendleri takip etmenizi sağlar.

Piernet 2017'den beri sadece kalifiye Shopify çözümleri üreten firmalara verilen "Shopify Experts" ünvanını taşıyan tek Türk firmadır.


Yorum yapın


Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın