Pazarlama Yönetimi Nedir? Tanım ve Kılavuz


Piernet olarak birçok sektöre yayılan deneyimimiz sayesinde müşterilerimizin planlamadıkları e-ticaret ihtiyaçlarından izlenecek yol haritalarına kadar çözümler üretiyoruz. Gerek online satışlar gerekse marketing anlamında veriminizi shopify kurulum hizmetlerimizle arttırıyoruz.

E ticaret yapmak için işinizi kurmak, büyütmek ve bilgi edinmek için aklınıza gelecek her türlü soruya Türkiye’de Shopify tarafından onaylı tek firma olan Piernet ile cevap bulabilirsiniz.

Etkili pazarlama, ürününüzü veya hizmetinizi doğru kişilere gösterir: potansiyel müşterileriniz ve mevcut müşteri tabanınız. Etkisi mi? Marka bilinirliği, potansiyel müşteriler, yönlendirmeler ve satışlar. Kulağa harika geliyor, değil mi?

Ancak iyi pazarlama yönetimi genellikle söylenenden daha kolaydır.

Bu görevlere sahip olmak için özel bir pazarlama müdürü işe almak, pazarlama çabalarınızı artırabilir ve işinizi büyütmeye odaklanmanıza olanak tanıyarak enerji ve zaman kazandırabilir. Ayrıca, işinizin birçok alanında olduğu gibi, pazarlama yönetiminizi iyileştirmek ve optimize etmek için belirlenmiş bir süreci takip edebilirsiniz.

Bu kısa kılavuzda, pazarlama yönetiminin ne olduğunu, pazarlama yönetimi sürecini ve pazarlama ekibinizi mümkün olan en etkili şekilde nasıl yöneteceğinizi inceleyeceğiz.

Pazarlama Yönetimi Nedir?

Pazarlama yönetimi, yöneticiler, pazarlama yönetimi uzmanları, yükleniciler ve daha fazlası gibi çeşitli pazarlama faaliyetlerinin ve ilgili kişilerin kontrol ve operasyonlarını ifade eder.

İlgili faaliyetler genellikle şunları içerir:

  • Hedef belirleme ve pazarlama stratejileri geliştirme
  • Pazar araştırması yapmak
  • Pazarlama kampanyaları tasarlamak
  • Bir şirketin hedef pazarını belirleme
  • Çeşitli kanallarda (sosyal medya, e-posta pazarlaması vb.) ve farklı ortamlarda (görseller, videolar ve podcast'ler) içerik yönetimi
  • Pazarlama stratejilerinin ve pazarlama planlarının yürütülmesi

Pazarlama Yöneticileri Ne Yapar?

Pazarlama müdürü, bir şirketin pazarlama planının karar mercileriyle ve planlama yoluyla yürütmekten sorumlu kişidir.

İlgili faaliyetler genellikle şunları içerir:

  • Rutin görevlerin ne kadar spesifik ve sıklıkla yerine getirilmesi gerektiğini özetleyen standart bir işletim prosedürünün uygulanması
  • İşletmenin hedef pazarını ve müşteri tabanını araştırmak
  • Kampanyaların oluşturulması, planlanması ve yürütülmesi
  • Sosyal medya platformlarında (ör. Instagram veya TikTok) markalı içerik oluşturma ve paylaşma
  • E-posta haber bültenleri ve kampanyalarının oluşturulmasına ve planlanmasına liderlik etmek
  • Sayfa görünümleri, sosyal medya etkileşimi ve e-posta açılma oranları gibi temel ölçümleri izleme
  • Marka bilinirliği oluşturmak için dijital ve/veya basılı içerik oluşturma
  • Herhangi bir ek görev ve ihtiyaç

Bir pazarlama yöneticisinin üstlenebileceği çok çeşitli görevler göz önüne alındığında, pozisyon, çeşitli platformlar da dahil olmak üzere standart pazarlama karması hakkında çalışma bilgisi gerektirir.

İşletmenin türüne ve pazarlama hedeflerine bağlı olarak, pazarlama profesyonellerinin arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya pazarlaması veya içerik oluşturma konusunda da uzmanlığa sahip olmaları gerekebilir. Örneğin, bir e-ticaret işletmesi, içeriğin Google'da sıralanmasına yardımcı olmak için SEO uzmanlığı gerektirebilirken, bir etkinlik işletmesinin katılımcıları çekmek için bir sosyal medya uzmanına ihtiyacı olabilir. Bir yönetici, işletmenin zaman içinde belirli alanlarda gelir elde etmesine ve uzmanlık geliştirmesine yardımcı olmak için her şeyden birazını yapabilir.

Bir pazarlama yöneticisinin görev kapsamı, şirketin büyüklüğüne veya sektörüne göre de değişebilir. Örneğin, daha büyük bir şirkette, bir pazarlama müdürü bir uzman ekibi denetleyebilir. Daha küçük bir şirkette, bir pazarlama yöneticisi görevlerin çoğunu kendisi gerçekleştirebilir.

Pazarlama Yöneticilerinin Yaptığı 5 Şey

Pazarlama müdürlerinin işleri işletmeye veya sektöre göre değişse de genel olarak bir pazarlama müdürünün genel pazarlama yönetimi süreçlerine liderlik etmesini veya bu süreçlere yardımcı olmasını ve pazarlama departmanının yolunda gitmesine yardımcı olmasını bekleyebilirsiniz.

İşte pazarlama süreciyle eşleştirildiğinde nasıl görünebileceğine dair bir örnek.

 

1. Ürün ve Pazara Uygunluğu Değerlendirin

Martha Stewart, Shopify Başkanı Harley Finkelstein ile yaptığı görüşmede girişimcilere şu ürün geliştirme tavsiyesini sundu: “Müşterinin buna ihtiyacı var mı? Müşteri bunu istiyor mu? İş veya ürün fikri bu iki sorudan birine evet cevabı veriyorsa, muhtemelen başarılı olacak bir şeyin peşindesiniz demektir." Müşterilerin ürünlerinizin ihtiyaçlarını ve isteklerini nasıl karşıladığını anlamalarını sağlamak bir pazarlama yöneticisinin sorumluluğundadır.

Bunu yapmak için, müşteri memnuniyeti ve ürün pazarına uygunluk hakkında geri bildirim toplarken müşteri tabanınızı ürün özellikleri hakkında araştırabilirler. Örneğin, bir pazarlama müdürü şirketin e-posta listesine bir anket gönderebilir ve üründen memnuniyetlerini, ürünü ne sıklıkta kullandıklarını, neyi daha iyi hale getireceklerini ve artık piyasada sunulmasaydı nasıl hissedeceklerini değerlendirmelerini isteyebilir.

Bu süreç, iyileştirme alanları hakkında fikir verirken müşterilerinizin sevdiği şeyleri ana hatlarıyla belirtir. Olumlu geri bildirim, mevcut müşteri tabanınızın ürününüz hakkında neyi sevdiğini ilettiği için pazarlama ekinde görünebilir. İyileştirme alanları doğrudan ürün geliştirme ekibine veya işletme sahibine gidebilir, böylece yenilikler ve geliştirmeler yapabilirler.

Büyük bir şirkette bu iş bir ürün pazarlama müdürüne düşebilir. Ancak küçük bir ekipte, genel bir pazarlama yöneticisi bu çabalara öncülük edecektir.

2. Bir Pazarlama Stratejisi Oluşturun

Pazarlama yönetiminin temel taşı, bir pazarlama stratejisi oluşturmak ve uygulamaktır. Gelirinizi A noktasından B noktasına götürmek için tasarlanmış bir yol haritası. Bu, şirketin ürün veya hizmetini pazarlamak için farklı kanallar ve ortamlar kullanan somut bir plandır. Bu, pazar araştırması, müşteri görüşmeleri ve hatta müşterilerden gelen geri bildirimleri analiz ederek yapılır.

Tüm pazarlama yönetiminin nihai amacı satışları artırmak olsa da bir pazarlama stratejisi Satın Al düğmesine basmak için bir teşvik oluşturmaktan çok daha fazlasını içerir. Potansiyel bir müşteriyi markanızı ilk duyduklarından satın aldıkları ana ve ötesine götüren bir müşteri yolculuğu yaratır. Bu müşteri yolculuğu üç aşamaya ayrılmıştır:

1- Farkındalık aşaması. Bir müşteri, çözmesi gereken bir sorunu olduğunu ve markanızın bir çözüm sunabileceğini fark eder (örneğin, birisi bir yürüyüş gezisi planlıyor ve daha iyi yürüyüş botlarına ihtiyacı olduğunu fark ediyor).

2- Değerlendirme aşaması. Müşteri olası çözümleri inceler (örneğin, hesaplarına uyup uymayacaklarını belirlemek için yürüyüş ayakkabılarınızın özelliklerini okurlar).

3- Karar aşaması. Müşteri, satın almak için bilinçli bir karar verir (örneğin, ayakkabılarınızın makul bir fiyata daha kaliteli olduğunu belirler ve satın alır).

Bir pazarlama stratejisi, müşterilere her aşamada nasıl ulaşılacağını ve onlara ne tür içerik gösterileceğini belirleyecektir. Stratejik pazarlama yönetimi, pazarlama çabalarınızdan ve ekibinizden en iyi şekilde yararlanmakla ilgilidir.

3. Marka Mesajı Oluşturun

Marka mesajı, bir markanın misyonunu ve kişiliğini ve ürünlerinin değer önermelerini müşterilerine iletir. Başka bir deyişle: Marka mesajı, şirketinizin neyi temsil ettiğini, kimin için olduğunu, neden var olduğunu ve onu neyin benzersiz kıldığını anlatır.

Pazarlama yöneticileri, pazarlama mesajlarının geliştirilmesine rehberlik edecek yaratıcı fikirlere ve stratejik içgörüye katkıda bulunacaktır. Özellikle şunları oluştururlar:

  • Bir misyon beyanı
  • Konumlandırma ifadeleri
  • Reklam sloganları
  • Web sitesi pazarlama kopyası
  • Sosyal medya, e-posta ve daha fazlası için kanala özel pazarlama kopyası

Küçük bir ekip için de bu süreç tamamıyla geçerlidir

4. Pazarlama Ölçümlerini Takip Edin

Pazarlama yöneticileri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir kampanyanın performansını ölçmek için hedefler belirleyebilir ve temel ölçümleri izleyebilir:

  • Web sitesi trafiği. Web sitesi ölçümleri, sayfa görüntülemelerini, hemen çıkma oranlarını ve her sayfada geçirilen süreyi içerir.
  • Sosyal medya. Bir pazarlama yöneticisi veya sosyal medya ekibi, platformlardaki takipçi sayısını, yorumları, paylaşımları ve katılım oranlarını takip eder.
  • E-posta. E-posta kampanyaları için temel metrikler arasında e-posta aboneleri, açılış oranı, tıklama oranı ve geri dönüşler bulunur.
  • SEO. Bir SEO stratejisinin başarısı, arama sıralamaları, organik oturumlar, tıklama oranı, yeni kullanıcılar ve en iyi anahtar kelimelerle ölçülür.
  • Reklam. Reklam verenler, kampanyalarının başarısını ölçmek için potansiyel müşteri başına maliyeti, tıklama başına maliyeti, yatırım getirisini ve dönüşüm oranını izler.
  • Müşteri ilişkileri yönetimi. Müşteriler mutlu mu? Yüksek bir kayıp oranı var mı?

Bu ölçümleri izlemek, pazarlama kampanyalarınızın ve pazarlama programlarınızın durumu hakkında değerli veriler sağlar ve bunların küçük işletmeniz üzerindeki etkisini göstermeye yardımcı olur. Örneğin, e-postalardaki açılma oranlarını izlemek, yeterince açılmıyor mu? e-posta bültenlerinizin müşterilerin markanızla etkileşim kurmasını sağlamada ne kadar başarılı olduğunu size bildirebilir.

Konu satırlarını değiştirebilir veya resim ve emoji ekleyebilirsiniz. Sayfa görüntülemelerini her ay veya her çeyrekte gözden geçirmek, bir şirketin SEO stratejisi ve içeriğin nasıl açılıp açılmadığı hakkında ilgili geri bildirim sağlayabilir. Pazarlama yöneticileri, bu verileri, ek kaynakların nereye tahsis edileceği, pazarlama çabalarının nerede duraklatılacağı veya tamamen farklı bir eylem planının nereden alınacağı gibi bilinçli eyleme dönüştürebilir.

5. Harika Bir Ekip Oluşturun

İşletmeniz büyüdükçe, bir pazarlama yöneticisinin büyüyen bir pazarlama karmasına ayak uydurması ve çok ihtiyaç duyulan desteği alması için bir ekip veya yüklenici tutması gerekebilir.

Beklentileri belirler. Bir pazarlama müdürü ölçülebilir hedefler belirler ve ekibin pazarlama çabalarına ilişkin beklentileri iletir.

Verimi gözden geçirin. Bir pazarlama müdürü, ekibin verimini ve performansını periyodik olarak gözden geçirebilir ve ayarlamalar yapabilir. Örneğin, sosyal medyada etkileşim azalırsa, hangi yeni taktikler daha fazla beğeni, paylaşım ve takip oluşturmaya yardımcı olabilir?

Bir lider olarak hareket edin. Bir pazarlama yöneticisi bir ekip kurduğunda, ekibin ve pazarlama çalışmalarının yöneticisi olur. Gelişmekte olan kanal uzmanlarına rehberlik edecek ve grubu desteklemek için kaynakları güvence altına alacak, hedefler belirlemek ve sonuçları paylaşmak için liderlikle bağlantı kuracaklardır.

Uluslararası araçlar ve kaynaklar. Bir pazarlama yöneticisi, bir sosyal medya zamanlayıcısı, e-posta pazarlama platformu, tasarım programı, görev yönetimi aracı, SEO anahtar kelime araştırma aracı, analiz araçları ve pazarlama otomasyonu araçlarını içerebilen iş için doğru araçları sağlamaya yardımcı olabilir.

Süreçler ve iş akışları oluşturun. Bir pazarlama yöneticisi ekip için belirli süreçler ve iş akışları oluşturabilir. Yerinde bir iş akışına sahip olmak ne yapılması gerektiği ne zaman yapılması gerektiği ve kim tarafından yapılması gerektiği ile ilgili soruları ortadan kaldırabilir, böylece herkes tanımlanmış görevlerini yerine getirmekle sorumlu olur.

Pazarlama bütçesini yönetin. Bir pazarlama yöneticisi, yazılım ve araçları, personel maaşlarını, etkinlikleri ve reklam maliyetlerini içerebilen pazarlama bütçesini de yönetebilir.

Pazarlama ekibi için ilk işe alımı yapmak, küçük işletme sahiplerinin pazarlama sorumluluklarını bir profesyonelce dönüştürmesine yardımcı olabilir. Sonuç, satış artışı ve işletme sahibinin büyük resme odaklanması için daha fazla zaman olmalıdır.

Etkili pazarlama yönetimi genellikle pazarlamanız için başarının anahtarıdır ve doğru yapıldığında önemli bir rekabet avantajı olabilir. Dijital pazarlama ve kapsadığı her şeyi, pazarlama yönetimini ciddiye almaya başlamanın zamanı geldi.

Shopify Türkiye alanında uzun yıllardır verdiğimiz kaliteli hizmet altyapısı ve sayısız mutlu müşteriyi kapsayan memnuniyet ağımızın bir parçası olmak istiyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilir, Türkiye Shopify siteleri arasında parlayabilirsiniz.

 

 

 


Yorum yapın


Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın